Qué són les bigues de fusta laminada?

Les bigues de fusta laminada són peces de secció transversal rectangular d’amplada fixe i alçada constant o variable i d’eix recte o corb, constituïts per làmines o taules unides en forma irreversible amb un adhesiu o cola molt forta i unides a pressió. Les bigues de fusta laminada encolada no posseeixen, sota cap circumstància, claus o grapes com a elements vinculants de les taules.
L’encolat és la vinculació més efectiva, no implica disminució de secció i la seva efectivitat augmenta en alguns casos la resistència nominal de les seccions.

Aquest tipus de bigues laminades tenen una major resistència i rigidesa que la fusta dimensional, això significa que es poden aconseguir grans llums amb una necessitat mínima de suports intermedis. També vol dir que constructors, enginyers i arquitectes no tenen límit de disseny en utilitzar bigues laminades, ja sigui en aplicacions de construcció d’habitatge, sostres per a magatzems comercials o ponts.

La fabricació de bigues de fusta laminada és un procés conceptualment simple. Que consisteix a produir elements massissos de resistència incrementada, constituïts per taules de gruix reduït encolades solidàriament de manera que no es pugui separar o individualitzar el treball de cada làmina. Per a això cal utilitzar fusta seca, l’adhesiu adequat, aplicar la pressió corresponent i realitzar l’operació en un taller amb humitat i temperatura controlades. Condicions rigoroses i independents de les dimensions de l’element encolat.

Treballar la fusta a qualsevol temperatura i humitat ambient no funciona per al cas de la producció de bigues de fusta laminada encolada. No només perquè el control d’humitat i temperatura de la fusta és indispensable, sinó també perquè els adhesius especials per a ús estructural s’han d’aplicar dins de condicions estables molt estrictes i limitadores.
La fabricació de bigues de fusta laminada estructural no és una oportunitat per recuperar deixalles. Utilitzar fusta de mala qualitat resulta en bigues o arcs de mala qualitat.

La fusta encolada per a ús estructural i la fusta encolada per fusteria, tenen molta diferències encara que la seva morfologia general sigui similar. La construcció amb elements estructurals de fusta laminada encolada és un sistema sobre el qual hi ha en els països desenvolupats, normes molt estrictes per a la seva fabricació, disseny, càlcul, sistemes de vinculació, muntatge i ús.

Les bigues de fusta laminada tenen una bona acollida en aquelles instal.lacions en les quals la decoració té una gran importància, ja que és un gran producte de gran estètica per la qualitat visual i per les formes arrodonides que pot adoptar.

Fuente: http://www.arquigrafico.com

 

Comparteix:
Facebook Twitter Email
This entry was posted in Bigues laminades and tagged , . Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>